Onduidelijkheid nieuw fietszone

Onduidelijkheid nieuw fietszone

Sinds 1 juli 2019 mogen fietsstraten ook aangeduid worden als fietszone. De reglementering in een fietszone is dezelfde als die in een fietsstraat. D.w.z. dat fietsers in geval van tweerichtingsverkeer op de helft van de breedte van de rijbaan mogen rijden die in hun richting is opengesteld. M.a.w. men hoeft niet rechts te rijden. Motorvoertuigen mogen de fietsers niet inhalen en de maximumsnelheid is voor iedereen beperkt tot 30 km/u.
Onze gemeente maakte van deze nieuwe regel gebruik om in Ternat een eerste fietszone in te richten. Deze fietszone heeft 3 grote invalswegen. De eerste vind je bij het oprijden van de Heirbaan (zie foto). De tweede invalsweg start aan de Reukenstraat en de derde invalsweg begint wanneer je van de Brusselstraat de Oude Brusselstraat oprijdt.
Ook al vinden wij het invoeren van een fietszone een goede zaak, toch vinden wij het spijtig dat wij hier als fietsersbond niet van op de hoogte gebracht werden. De aanduiding van de fietszone ter hoogte van de Heirbaan en Reukenstraat zorgde ook voor verwarring. Op die plaatsen start er samen met de fietszone ook een zone 50. Deze zone 50 geeft echter niet de toelating om in een fietsstraat 50km/u te rijden. Duidelijker zou geweest zijn om het bord zone 50 aan het begin van de Heirbaan en Reukenstraat weg te halen.
Ook hadden we liever het symbool van fietsstraat op de grond gezien omdat dit nog meer de aandacht zal trekken. In de meeste fietsstraten wordt dit gedaan, maar op dit moment weten we niet of de gemeente dit van plan is.

We legden onze opmerkingen voor aan de burgemeester en hij bevestigde dat de borden zone 50km/u zullen worden verwijderd.
Intussen is dit ook gebeurd en willen we de gemeente bedanken voor de snelle reactie !


Comments are closed.